• Українська
  • English
  • Русский
ISSN 2415-3400 (Online)
ISSN 1028-821X (Print)

СИСТЕМА АВТОМАТИЧНОГО ПІДСТРОЮВАННЯ ЧАСТОТИ ГЕТЕРОДИНА ПРИЙМАЧА РАДІОЛОКАЦІЙНОЇ СТАНЦІЇ З МАГНЕТРОННИМ ПЕРЕДАВАЧЕМ

Миценко, IМ, Халамейда, ДД
Organization: 

Інститут радіофізики та електроніки ім. О.Я. Усикова НАН України
12, вул. Акад. Проскури, Харків, 61085, Україна

E-mail: khalameyda@ire.kharkov.ua

https://doi.org/10.15407/rej2018.02.048
Мова: російська
Анотація: 

Предмет і мета роботи. На цей час імпульсні магнетрони є лідерами щодо застосування в передавачах радіолокаційних станцій (РЛС), що пов'язано з необхідністю генерування потужних високочастотних коливань і забезпечення заданої дальності дії. До недоліків магнетронів слід віднести значний рівень шумів і труднощі реалізації перебудови частоти. З цієї причини при застосуванні автоматичного підстроювання частоти (АПЧ) виникають проблеми в керуванні частотою імпульсного магнетрона. Через це найчастіше застосовується АПЧ гетеродина приймача, а не магнетрона. Частота гетеродина підтримується такою, що приймач весь час виявляється налаштованим на частоту сигналу, що приймається. Метою даної роботи є аналіз існуючих методів підстроювання частоти гетеродина імпульсних приймачів РЛС з магнетронним передавачем, розроблення концепції побудови функціональної схеми і її практичної реалізації.

Результати роботи. У статті наведено опис розроб-леної функціональної схеми системи автоматичного підстроювання частоти гетеродина приймача РЛС з магнетронним передавачем. У системі автоматичного підстроювання частоти використовується частотний розрізнювач, який поєднує переваги однотактної схеми (простоту конструкції і налаштування) і двотактної схеми (вихідну напругу, що дорівнює нулю при заданій частоті магнетрона, а також компенсацію змін амплітуди вхідної напруги і завад). Практична реалізація розробленої системи показана на прикладі РЛС міліметрового діапазону (40 ГГц), де в якості гетеродина приймача використовується генератор, створений на базі діода Ганна з варакторною перебудовою частоти.
У роботі наведено електричну принципову схему нового частотного розрізнювача і його амплітудно-частотну характеристику.

Методи і методологія роботи. Для розробки електричної принципової схеми застосовувався інтуїтивний метод. Аналіз розробленої схеми проводився за допомогою методу математичного моделювання.

Висновок. Зроблено висновки про новизну запропонованої концепції побудови систем АПЧ гетеродинів приймачів РЛС з магнетронним передавачем і її переваги в порівнянні з відомими рішеннями.

Ключові слова: автоматичне підстроювання частоти, дискримінатор, магнетронний передавач, РЛС

Стаття надійшла до редакції 12.03.2018
PASC 84.40.Xb​
УДК 621.375.018.756
Radiofiz. elektron. 2018, 23(2): 48-53
Повний текст (PDF)
 

References: 
  1. Бычков С. И. Магнетронные передатчики. Москва: Военное издательство министерства обороны СССР, 1955. 216 с.
  2. Дзюба В. П., Ерёмка В. Д., Зыков А. Ф., Милиневский Л. П., Мыценко И. М., Прокопенко О. И.,
    Роенко А. Н., Роскошный Д. В. Физические основы и радиоэлектронные средства контроля надводной обстановки и судоходства. Под ред. В. М. Яковенко. Севастополь: Вебер, 2012. 196 с.
  3. Гуткин Л. С., Лебедев В. Л., Сифоров В. И. Радиоприемные устройства. Часть 2. Москва: Советское радио, 1963. 349 с.
  4. Мейнке Х., Гундлах Ф. Радиотехнический справочник. Т. 2. Пер. с нем. Москва: Госэнергоиздат, 1962. 576 с.
  5. Ерёмка В. Д., Кабанов В. А., Логвинов Ю. Ф., Мыценко И. М., Разсказовский В. Б., Роенко А. Н. Нетрадиционные методы и средства радиолокации. Харьков: Полиграфический центр «В лавке», 2015. 315 с.
  6. Безгина И. П., Ерёмка В. Д., Макулина Т. А., Мыценко И. М. Бестоковая перестройка и стабилизация частоты автоколебаний клинотрона терагерцевого диапазона. Изв. вузов. Прикладная нелинейная динамика. 2015. Т. 23, № 6. С. 47–60.